Kezdőlap

II. Veszprémi Völgyhíd-séta

A Józan Ész Társaság második alkalommal szervezte meg a Völgyhíd-sétát, ahol csendes demonstrációval hívtuk fel a mindenkori kormányok figyelmét az alapvető emberi jogok betartására és arra, hogy a jogállamiság, a hatalommegosztás elve a demokratikus működés lényege.

Hasonlóan az I.Völgyhíd-sétához az idén is az “Ismeretlen jó ember” emléktáblájánál gyülekeztünk.
Indulás előtt a JÉT elnöke a következő beszédet mondta:

Az ENSZ közgyűlése május 3-át a Nemzetközi sajtószabadság napjává nyilvánította annak érdekében, hogy emlékeztesse kormányzatokat a szabad sajtó fontosságára, a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására.

Egy demokratikus köztársaság polgára számára a sajtó szabadsága az egyik legfontosabb szabadságjog. Ez teszi lehetővé a közügyek vitatását a modern politikai közösségekben, a hatalmi igények és a hatalomgyakorlás megítélését minden egyes állampolgár részvételének a lehetőségével.

A Freedom House független jogvédő szervezet május 1-én közölt indexe alapján:
A “szabadból” a “részben szabad” kategóriába minősítette le
a magyar sajtó állapotát. A FH rámutatott, hogy “az index történetében rendkívül szokatlan” Magyarország esete, amikor egy “régóta szabad ország” esetében két év alatt 13 pontos zuhanást mutattak ki. Ez azt jelzi, hogy “a médiaszabadság még a látszólag jól megalapozott demokráciákban sem tekinthető magától értetődőnek”.
A 2010-re vonatkozó értékelésben Magyarország pontszáma 23-ról 30-ra romlott, de még szabad maradt. Az FH 2011-gyel kapcsolatban újabb hatpontos rosszabbodást mutatott ki és ezzel Magyarország a világranglista 78. helyére esett vissza, 36 ponttal.
A FH úgy fogalmazott, hogy a leminősítés oka „Orbán Viktor konzervatív kormányának arra irányuló koncentrált törekvése, hogy megragadja a média jogi és szabályozási kerete feletti ellenőrzést”.

Kormányunk reakciója: “Megalapozatlan és elfogult a Freedom House (FH) jelentése”
„magyarok milliói tekintenek sértésként a szervezet megállapításaira”
– közölte Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára.

Én, személy szerint nem sértődtem meg, mert igazuk van!

Annak ellenére értük el ezt a “csodálatos” eredményt, hogy Magyarország Alaptörvénye
– nem a sztálinista, hanem az orbánista – a következőt tartalmazza:
„Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

Nyilván a szabad tájékoztatás jegyében hozta létre a kormány a Média Hatóságot és a Média Tanácsot kizárólag a Fidesz jelöltjeiből és nevezte ki elnökét és tagjait 9 évre. Felruházva Őket önkényes hatalommal, mely lehetővé teszi kiugróan magas bírságok kiszabását, ami öncenzúrát és félelmet indukál.
Gondolom, a kiegyensúlyozottság és pártatlanság jegyében hallhatjuk Orbán Viktor igehirdetését minden pénteken a Kossuth Rádióban, hogy a péntekünk is vidám legyen.
Bizonyára a sokszínűség jegyében akarják elvenni a Klubrádió frekvenciáját.
És az objektivitás jegyében takarták ki Lomnici Zoltánt a közszolgálati tv-ben, majd bocsátották el a módszer ellen tiltakozókat.
A pártatlanság volt az elsődleges célja Ipkovich György, MSZP-s képviselő kicenzúrázásának is az MR Ütköző c. műsorából.
Valószínűleg a hitelesség motiválta az MTV-t, amikor üres utcákat mutatott a közel százezres kormány ellenes tüntetésről.
A tárgyszerűség, objektivitás, hitelesség és kiegyensúlyozottság jegyében hallhatunk és nézhetünk magas színvonalú, alákérdezős interjúkat és tendenciózus riportokat a közszolgálati és kormány közeli médiumokban.
Csalás és hazugság leleplezésekor tollforgató terroristáknak nevezte az újságírókat az ideiglenes Köztársasági Elnök.
Veszprémben a helyi sajtó nívótlanságát az önkormányzat által is támogatott
veszprémi 7 törpe és Béci bácsi szellemisége határozza meg.
És a sokszínűség jegyében nem tudósít erről a felvonulásról a Napló, Veszprém TV, Népszabadság, az MTI.
Összességében azt mondhatjuk, hogy hazánkban nem a sajtó ellenőrzi a hatalmat, a kormányt, hanem a kormány tartja kezében a sajtót.
Ezért vagyunk itt ma és ezért mondjuk azt, hogy:
Hiszünk a demokráciában, hiszünk a szólás és véleménynyilvánítás szabadságában.
Az autoriter hatalomnak azt üzenjük, hogy tegyen bármit is, gondolatok ellen nem lehet védekezni!
Éljen a demokrácia, éljen a szabad sajtó, éljen a köztársaság!

Ezután Mezriczky Bea tagunk elmondta Arany János A Walesi Bárdok című versét.
Majd transzparensekkel a kezünkben elindultunk a Völgyhíd felé és a Viadukt pihenőjén megálltunk egy percre,hogy megemlékezzünk azokról az újságírókról,akik életüket vesztették vagy börtönbe kerültek munkavégzés közben.Emlékükre színes lufikat engedtünk a magasba.
Sétánk közben sokan biztattak Bennünket.
Az Óváros téren fejeztük be csendes demonstrációnkat,ahol
Dobos Gábor tagunk az alábbi verset mondta el:
Egy József Attila-vers elveszett változata
Megtalálta és közzéteszi Csengery Kristóf

Ezt a verset következő blogunkban mi is közzé tesszük, hogy minél többen megismerjék.

A II.VV-sétán éltünk demokratikus jogunkkal és felemeltük szavunkat a sajtó szabadsága mellett úgy, mint, ahogyan teszik a demokratikusan gondolkodó polgárok.
A sajtó nem tudósított erről a demonstrációról úgy, mint öncenzúrára kényszerített országokban teszi a sajtó.

Veszprém, 2012. 05. 03.

Józan ész nevében: Szofi