Kezdőlap

Az Ormos előadásról

Az alábbi véleményt csak nemrég fedeztük fel,ami nem vesz el az érdemeiből igaz,hozzá sem tesz, viszont rólunk szól,ezért megosztjuk mindenkivel.

Ormos Mária előadása Trianonról Veszprémben

adminboss, 2011, október 3 – 17:59
Szeptember 30-án, pénteken Ormos Mária tartott előadást Veszprémben, a Lovassy gimnáziumban Trianon-bukás, felelősség, igazság címmel.
A közönség vegyes volt, de többségében idős hallgatóság foglalt helyet a székeken. Ezért is volt meglepő, hogy az előadó által kifejtett féligazságokat senki sem feszegette. Igaz, most nem merészkedett olyan vérlázító gondolatfejtegetésre, mint tavaly márciusban Kárpátalján. Jobb is volt ez így, mert akkor az előadás „az első rendőri intézkedésig” tartott volna.
Nagy vonalakban kronológiai sorendben vázolta a Trianonig vezető utat, amibe belekötni nem lehetett. A következtetések levonásában azonban jócskán voltak csúsztatások. Megtudhattuk, hogy „Minden európai nagyhatalom benne volt.” De, hogy mi volt a motivációja ill., hogy mi volt az összekötő kapocs minden európai nagyhatalom között arra nem derült fény! (Kiknek a kezében volt-van a pénzvilág? Mert ők mozgatták az egészet!)
„A mohóság a kis népeket is jellemezte és a nagyhatalmakat is.” (Melyik az a népcsoport, akinek kezében van a pénzvilág, és mohóság is jellemzi?)
A legfontosabb kérdés a patkánylázadás és a Tanácsköztársaság szerepe. Ormos Mária ennek a „történelmi mélypontnak” az elemzését nagyvonalakban adta csak elő. Szétszéledő katonákról, fosztogató parasztságról, szén és petróleum hiányról beszélt az előadó. Hogy valójában a nemzetközi kommunista mozgalom agitátorai milyen mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy ez a lázadás kitört és ezzel az ország teljes mértékben védtelenné vált, nem került érdemben elemzésre. Pedig ez lett volna a lényeg! De mit várhatunk egy kommunista történésztől?
Az előadó a Józan Ész Társasága meghívására érkezett a városba.
A JÉT a volt SZDSZ-MSZP holdudvara, mely kiegészült mára az LMP szimpatizánsaival. Megtudhattuk, hogy ez egy előadássorozat része volt. Kíváncsian várjuk a folytatást! Ott leszünk! A gimnázium, ahová az előadást szervezték, az ország egyik legjobb gimnáziuma, a Lovassy. Tartottam tőle, hogy a diákok ki lesznek vezényelve az előadás meghallgatására. Hála Istennek nem így történt. Ne felejtsük el, hogy ennek a szellemi műhelynek – a gimnáziumnak – egyik tanára által összeállított 56-os megemlékező műsorában a diákok átélhették a vörös zászló győzelmét. Tehát a tanulók feje fölül nem múlt el a veszély.
Ormos Máriának és a hozzá hasonló „magyar” történészeknek ajánlom Kocsis István Történészek a kereszten című könyvét! Igen tanulságos.

Forgóné Kelemen Judit
önkormányzati képviselő
Veszprém
Jobbik Magyarországért Mozgalom