Kezdőlap

A gondolat kertészei – Napló Veszprém megye

Heller Ágnes avatja fel az emléktáblát

Veszprém – Az ismeretlen jó embernek állít emléktáblát a Józan Ész Társasága. Miért kell márványba vésve felhívni a világ figyelmét arra, hogy létezik ismeretlen jó ember, és kik azok, akik ezt megteszik?

2010. november. 05. péntek | Szerző: Varga Domokos Péter – Napló Veszprém megye


Egy áprilisban alakult civil szervezet, melynek tagjai azt gondolják, a  demokráciában többféle értéket is artikulálni kell, akik komolyan hisznek abban, hogy a ráció társadalomszervező erő lehet  próbál valamiféle választ kreálni a bevezetőben feltett kérdésre Molnár Margit, a Józan Ész Társasága (JÉT) elnöke.  Úgy véli, a plurális demokráciában a mostanihoz képest másként kell megjeleníteni a civilek véleményét. Nem számokban kell ennek kifejeződnie, hiszen ma Veszprémben hivatalosan több mint ezer civil szervezet létezik, a valóságban azonban ennek csupán a töredéke működik.

Igaz, hogy a demokrácia intézményrendszere pártokra épül, de mellettük meghatározóan jelen kell lenni a szakmai és a civil szervezeteknek is. Azoknak a polgári közösségeknek, melyek a helyi értékeket jelenítik meg, ténylegesen függetlenek a környezetükben vagy az országos politikában jelen lévő pártoktól, melyek a döntéshozatali folyamatban a tiszta, józan észt képviselik. A gondolataink kertjében mi magunk vagyunk a kertészek, ahhoz szeretnénk muníciót nyújtani, hogy jó kertészek legyünk  fogalmaz Molnár Margit. Azt szeretnék, ha minél több ember tanulná meg elfogadni mások értékrendjét, ami csak úgy lehetséges, ha a saját érveitől bizonyos távolságra tud kerülni.

Az ismeretlen jó ember emléktáblája olyan házra kerül, amely semmiről nem nevezetes, egy szempont vezette csupán az elhelyezőket, ne legyen távol a városközponttól, az elhelyezéshez járuljon hozzá a tulajdonos, és kapjanak meg hozzá mindenféle hivatali engedélyt. Az anyagiakat részben a JÉT tagjai adták össze, részben pedig összekoldulták. Képviselői keretéből jelentős összeggel járult hozzá a korábban hivatalban lévő polgármester, Debreczenyi János is.

Működésüket egyfajta agórának képzelik el, amelyben szűkebb és tágabb környezetük problémái mellett nemcsak egymás álláspontját ismerik meg, hanem olyan előadókat hívnak, akik tudományos, kulturális, művésze-ti kérdésekben szakterületük meghatározói, de emellett befogadók is. Heller Ágnes filozófiai irányvonalát magukhoz közel állónak gondolják, ehhez kapcsolódva döntöttek úgy, emléktáblát állítanak az ismeretlen jó embernek.

Az eseményre ma délután négy órakor a Jókai  Mór utca 23. számú háznál kerül sor, az emléktáblát Heller Ágnes avatja fel. A filozófus ezt követően a Lovassy gimnáziumban előadást tart A jó választása vagy választható-e a jó? címmel.