Kezdőlap

Kardos Klára előadása

Nem csak férfiak a bántalmazók

Szerző: Horák János| Fotós: Horák János

A problémamegoldó és kommunikációs képességeink csökkennek, nem tudunk felelősséget vállalni, miközben egyre jobbak vagyunk abban, hogy tegyük tönkre a másikat lelkileg.

Rosszabbak vagyunk konfliktuskezelésben

Kardos Klára igazságügyi pszichológus tartott előadást pénteken a Józan Ész Társaságának meghívására a családon belüli konfliktusokról és az erőszakról. Megtudhattuk, mindenkinek vannak a családjában problémái, még annak is, aki ezt nem ismeri be.
Ezeket a gondokat felismerni és kezelni kell. A pszichológus elmondta, az utóbbi években tragikus romlást tapasztalhatunk a túlélési stratégiáinkban. A konfliktusok kezelése helyett gyakran már az első problémánál menekülünk, lezárjuk a kapcsolatot. A meg nem oldott gondok azonban a következő kapcsolatban is mindenképp felütik a fejüket. Emellett a regressziós készség is csökkent, ma már életveszélyes beszólni akárkinek az utcán.

Növekvő agresszió

Az előadó felhívta a figyelmet egy statisztikára, ami szerint az öngyilkosságok száma 20 éve elkezdett csökkenni. Hozzátette, ennek mindenki nagyon örült, ám figyelmen kívül hagyták azt az adatot, miszerint az erőszakos bűncselekmények száma növekedett. Jelen esetben mindkét statisztikai adat növekszik, és még nem értük el a plafont. Az önmagunk és mások ellen fordított agresszió egyre csak több lesz. Ennek a kezelését a családban kellene elkezdeni, mert ez van legnagyobb hatással az ember személyiségére, az iskola és óvoda már utólag nem sokat tud segíteni. Azonban ha lesz is egy jó módszer, évtizedeknek kell majd eltelnie, mire érezni lehet a hatását.

Bántalmazott férfiak

A pszichológus közölte, a családon belüli erőszaknak nem csak a nők az áldozatai. A férfiak szégyellik, ha bántalmazza őket a feleségük, ezért inkább hallgatnak róla, így ezekre az esetekre ritkán derül fény. Előfordul olyan is, hogy az egyik szülő serdülőkori gyermekét használja fel a másik elleni erőszakra. Az előadó beszámolt olyan esetekről, amely során a nő kiprovokálta, hogy a férj kezet emeljen rá, majd kétségbeesetten hívta a kamaszkorú gyermekeit, akik megverték saját apjukat. Ezek az esetek legtöbbször rendkívül súlyos sérülésekkel érnek véget, előfordul olyan is, hogy az apa halálával. A 16-17 éves fiatal sosem fogja túltenni magát ezen a gyilkosságon – jelentette ki a pszichológus.

Életre szóló láthatatlan sérülések

Azonban a bántalmazás nem csak testi lehet. A lelki bántalmazás nem hagy nyomot, ám az áldozat gyakran élete végéig magán hordozza a sérüléseket. Elhangzott, ezzel az eszközzel inkább a nők hajlamosak élni. Ennek egyik leggyakoribb formája az elismerés hiánya, amivel egy életre megnyomoríthatjuk a családtagjainkat. Szélsőséges esetekben a gyengébb megalázása is előfordulhat. Kardos Klára felidézett néhány kirívó esetet, például mikor a szülő a tériszonyos gyermekét a szekrény tetejére tette, vagy a nem szobatiszta gyereket forró bilire ültették, vagy a bezártak valakit egy ablak nélküli szűk helységbe, mert félt a sötétben. Az első két eset halált okozó sokkal végződött, a harmadik pedig csak azért nem, mert a hangos bömbölésre felfigyeltek a szomszédok, akik értesítették a hatóságokat.

Szexuális bántalmazás

Amellett, hogy egyre kevésbé tudunk konfliktusokat kezelni, egyre jobban értünk ahhoz, hogy tegyünk tönkre a másikat. Vannak olyanok, akik egy mondattal földbe tudják döngölni másnak az önbecsülését, vagy kihozni belőle az állatot. Az új törvényi szabályozásnak köszönhetően rengeteg új lehetőség nyílt más életének tönkretételére, ennek is főleg férfiak az áldozatai. A szexuális bántalmazás nagyon súlyos dolog, ám ezzel gyanúsítani valakit eszköz lett a másik romba döntésére. Ezzel kapcsolatban már rengeteg visszaélés van, és még több lesz, közölte aggályait a pszichológus. Megvádolni egy ártatlan férfit nemi erőszakkal, vagy még rosszabb esetben pedofíliával tönkreteheti az életét. Ha valakivel kapcsolatban ez egyszer felmerül, haláláig cipeli ennek a terhét. Az előadó kijelentette, húsz évvel ezelőtt még tudomást sem akartunk venni a családon belüli erőszakról, mára azonban átestünk a ló túloldalára. Hozzátette, a férfiak sokkal kiszolgáltatottabbak lettek, mint a nők.

Azért tudunk beszélni, hogy kommunikáljunk

Kardos Klára közölte, a legnagyobb probléma a nemek közötti különbségek figyelmen kívül hagyása. Máshogy gondolkodnak a férfiak és a nők, és ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Azt várjuk, hogy a másik olvasson a gondolatainkban, és tudja, mit szeretnénk. Olyan elvárásokat támasztunk a partnerünkkel szemben, amikről nem is tud, és emiatt rengeteg feszültség keletkezik. Ezért kell megbeszélni egymással a dolgokat, tisztázni az elvárásainkat, megnyílni egymás előtt, és így el lehet oszlatni a félreértéseket. Ha már ki tudom fejezni valami iránt a vágyamat, százszorosára nő annak az esélye, hogy meg is kapom. Az előadó elmondta, ha egy nő bámul egy órát a kirakatban, de nem mondja meg egyértelműen a férjének, lehet az a mellette lévő órát veszi meg neki karácsonyra.

Feladat és felelősség

A gyermekvállalásnál fontos, hogy tudjuk, mekkora felelősségünk van. Emellett itt is szükség van arra, hogy a szülők kommunikáljanak egymással. Legtöbbször homályos elvárások vannak csupán egymás iránt, és ebből rengeteg konfliktus születik. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a szülők egymás között kiosszák a feladatokat. Emellett minden pillanatot meg kell ragadni, hogy elismerjük egymást. Érdekes, hogy pont azzal vagyunk a legfukarabbak, ami semmibe se kerül, ez pedig a dicséret és a jó szó, közölte a pszichológus.

Ép lélek – ép test

Fontos tudni, hogy senki sem betegszik meg váratlanul, vagy mindenféle ok nélkül, jelentette ki Kardos Klára. Az otthoni feszültségek és a stressz károsak az ember egészségére. Ez főleg a férfiakat érinti. Ezért kell odafigyelni egymásra, észrevenni a figyelmeztető jeleket, és elhárítani a veszélyeket. Az emberek manapság nagyon pesszimisták, és ez hatalmas gondokat okoz – jelentette ki az előadó. Hozzátette, ennek a kezelésére van egy egyszerű módszer. Minden este, mielőtt lefekszünk, írjuk le milyen pozitív dolgok történtek velünk aznap, dátumozzuk őket, és tegyük el. Először nehezen megy majd, de később azt vesszük észre, hogy egyre jobban figyelünk a jó dolgokra. A pozitív életszemlélet pedig segít abban, hogy jól érezzük magunkat, és megőrizzük az egészségünket, zárta az előadást Kardos Klára.

Eredeti cikk:http://vehir.hu/cikk/2013-02-04/nem_csak_ferfiak_a_bantalmazok.html