Kezdőlap

Nemzeti ifjúság

A Nemzeti Együttműködés Rendszerébe szervesen beletartozik nemzetünk ifjúsága, a jövő nemzedékét is magában foglaló „össztársadalmi összefogás”, a fiatalok problémáinak egységes, átfogó kezelése és a megoldások beillesztése a magyar nemzet felemelkedésének programjába.
Ehhez ad iránymutatást az Új Nemzedék Jövőjéért 2012. keretprogram, melyet Mihalovics Péter kormánybiztos állított össze fiatalok, ifjúságpolitikával foglalkozó civil szervezetek segítségével.
Ez a keretprogram lényegében kommunikációs bravúr, tele szép és üres frázisokkal, vagyis a keret szó stimmel az önmeghatározást illetően.
Célja: „Mindenekelőtt egy támogató, befogadó politikai környezet kialakítása a cél, amelyben a fiatalok teljes biztonsággal mozoghatnak és otthonosan eligazodhatnak.
Bár egyszerűbb lenne a dolgunk, nem várhatjuk el a fiataloktól, hogy feltétel nélkül azt tegyék, amit szüleik, tanáraik és a döntéshozók mondanak, amíg nem alakítunk ki kölcsönös együttműködést a nemzedékek között.” (ÚNJ 2012.)

Jól értem ezt a mondatot? Ha már kialakult a kölcsönös együttműködés, akkor már elvárható lesz a fiataloktól, hogy feltétel nélkül azt tegyék, amit a döntéshozók mondanak?
Tényleg egyszerűbb lenne a nemzet dolga és vezetőinkké is, ha nem kellene folyton kikérni mindenki véleményét. Ennek érdekében meg is tesznek mindent. Látszat egyeztetésekkel és vélemény kikérésekkel, közbeiktatott tanácsokkal, grémiumokkal, hangzatos sajtótájékoztatókkal harsogják túl az üresség kongását.
Véleményem szerint ennek a fedőprogramnak része a Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakulását előkészítő 2012. június 19-ei konferencia, ahol aláírták a NIT létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot.
„A Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak (NIT) elsősorban kormányzati cselekvési terveket kell megvitatnia, de reményeim szerint ez nemcsak egyoldalú beszélgetés lesz, hanem a fiatalok is időről – időre jelezhetik, hogy milyen lépéseket kellene szerintük tenni azért, hogy Magyarország a jövőben barátságosabb, és terveik megvalósítására alkalmasabb hely legyen – nyilatkozta a fidesz.hu-nak Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, illetve a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője a Nemzeti Ifjúsági Tanács alakuló ülése után, kedden. Ugyanitt Mihalovics Péter ifjúságpolitikai miniszteri biztos azt emelte ki: rá kell ébreszteni az embereket, hogy az új nemzedék jövője nemzetstratégiai ügy.”

El kell ismerni a szavak szépek, hát ébredezzünk!

A NIT alakulását bejelentő konferencia előtt „Mihalovics Péter a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztosa kezdeményezésére egy 2012 áprilisában elindított országos kampány során minden ifjúsági szervezetnek lehetősége nyílt arra, hogy megismerje a NIT létrehozásáról szóló koncepciót és megossza a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal kapcsolatos elképzeléseit. Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a korábbi NEFMI, mai nevén Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Ifjúsági Konferencia és több résztvevő szervezet képviselői országos, hét állomásos roadshowra indultak, hogy beszélgetéseik során felmérjék az igényeket és a lehetőségeket.”(fidesz.hu)

Mi a cél?
A Nemzeti Ifjúsági Tanács létrehozása is arra irányult, hogy a fiatalok részt vegyenek a demokráciában, a döntések előkészítésében, illetve segítsék a társadalom többi tagját abban, hogy megértsék a döntések lényegét – fogalmazott Mihalovics Péter (fidesz.hu)

Ezt már megtudtuk az Új Nemzedék Jövőjéért 2012. keretprogramból is.

A fidesz.hu nyilatkozatból az is kiderül, hogy a „Nemzeti Ifjúsági Tanács hivatalosan ősszel jön létre, a szándéknyilatkozatot aláíróknak addigra létre kell hoznia a szervezet struktúráját és delegációs rendjét, amely működésével az ifjúsági érdeknyilvánítást európai szintre emeli, a hazai szervezetek között pedig elősegíti a kommunikációt és az együttműködést.”

Eddig több, mint 80 ifjúsági tömörülés jelezte a tanácshoz való csatlakozását.

Innen, ahonnan én nézem Navracsics és Mihalovics úr erőlködését, úgy látszik, hogy van egy keretprogram,amit majd meg kellene tölteni
konkrét cselekvési programokkal a NIT-ben, de előtte még delegálni kell azokat a személyeket, szervezetek képviselőit, akiknek majd lesz elképzelése a konkrétumokról és, ha megvan a delegálás, akkor már csak a szervezeti hierarchiát kell felállítani a működéshez és az állami pénzek szétosztásához.

Az Origó újságírója Albert Ákos Elfuserált álmokkal tömnék be a fiatalok száját címmel közölt cikket 2012. 06. 22-én.
Több ifjúsági szervezet vezetőjével beszélgetett.
„Arról, hogy mire van szükségük a magyar fiataloknak, a legtöbb szervezet nem tudott konkrét intézkedéseket megnevezni, inkább irányvonalakról beszéltek. “Jövőképre van szükségük ”

Nagyon tartalmas válasz és aktuális is, most, amikor múltképet is mondhattak volna a nyilatkozók.
„Jövőképre, trendi vidéki életre, munkára és jó projektmenedzserekre van szükségük a magyar fiataloknak – mondják azok az ifjúsági szervezetek, amelyek a jövőben tanácsokkal segítik a kormányt, hogy jól döntsenek a fiatalokat érintő kérdésekben. A megkérdezett szervezeteknek nincs egyetlen konkrét ötletük sem, és többen is vannak, akik csak maguknak remélnek plusztámogatást az új együttműködéstől. „

Janzsó Ádám a veszprémi Várfok Alapítvány munkatársa mert nagyot álmodni és azt nyilatkozta: „hogy az ifjúsági szektorban dolgozó szakértőknek kellene biztos megélhetést nyújtani. Szerinte ugyanis a pályázati források csak alkalmanként elérhetőek, így a tőlük függő szakembereknek nem nyújtanak létbiztonságot, így a jó projektmenedzserek inkább a multikhoz fognak menni dolgozni.” (Origo)

A versenyszférában dolgozó projektmenedzserek kb.1 millió vagy magasabb havi juttatásért dolgoznak. Civil szervezet munkatársaként jól tapintott rá a lényegre és rögtön ajánlanék is a számára egy megvalósítandó projektet, melynek a címe: „Az önkéntes munka, mint nemzeti identitásnövelő cselekvés.”
Akár egy évig is el lehet tologatni a szavakat a biztos megélhetés reményében.
„EU-s ifjúságügyi oldal Magyarországról is készített egy jelentést. Ez 2011-ben készült, és az angol meg a német programokhoz képest viszonylag rövid, ugyanis nem tartalmaz programismertetést. Az ifjúságpolitikára szánt forrásokról pedig csak annyit írnak, hogy a 2011-es költségvetés tervezete szerint a Nefmi az adott évre 3,5 milliárd forintot különített el az ifjúságügyi intézményekre, és 800 milliót a szakértők megbízásaira.” (Origo)
Nem tudjuk 2012-ben mekkora forrás áll rendelkezésre ifjúságpolitikára, de azt látjuk, hogy ötletek nincsenek arra nézve, mire kellene fordítani úgy, hogy tényleg az ifjúság és az egész nemzet profitáljon belőle. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy pénz nem marad gazda nélkül.

Forrás: Új Nemzedék Jövőjéért 2012.
Fidesz.hu
Origó: http://www.origo.hu/20120621-ifjusagi-szervezetek-a-ne..

Józan ész nevében: Szofi

Veszprém, 2012-06-27