Kezdőlap

”Valamennyien esztergomiak leszünk a jövőben”

Tesztergomnak nevezte szülővárosát, Esztergomot a település független polgármestere, az építész végzettségű Tétényi Éva azon a minapi fórumon, amit a Józan Ész Társasága szervezett a megyeszékhelyen.

A politika sakktábláján valamennyien gyalogok vagyunk.
Ide-oda tesznek bennünket, éppen ezért nekünk egyfelé kell lépnünk – akár a táblán kívül is, hangsúlyozta a Duna-parti város első embere. Szerinte a járások létrehozásával az állampárti rendszer kiépítése folyik. Az iskolák és más intézmények ilyen típusú államosításával pedig a demokrácia alapjait, az önkormányzatiságot kérdőjelezi meg a hatalom.
Helyi közösségek alakításával, önfenntartó települések összefogásával készüljünk a jövőre, húzta alá az 51 éves Tétényi Éva. (A Fidesz többségű képviselő-testület másfél éve ellehetetleníti a polgármester munkáját. A városban politikai patthelyzet alakult ki, viszont a KNDP nem azonosul a helyi Fidesz szellemiségével.) A városnak jelenleg van elfogadott költségvetése, amelynek kihirdetése nem történt meg, mivel több, mint egymilliárdos hiányt tartalmaz. A polgármester elmondta, amikor 2010-ben kezdeményezte a város adósságrendezését, a parlamentben gyorsan törvényt módosítottak: onnantól ezt csak a képviselő-testületek tehetik meg, s már nem a polgármesterek. Esztergomnak 26 milliárdnyi az adóssága.
A város nyakába segítség helyett újabb terhet akasztottak, amikor tavaly decemberben államosított tizenegy intézmény (főleg iskolákról van szó) normatív támogatását is megvonták Esztergomtól, mondván ezt az összeget, az egymilliárd 118 millió forintot, a település gazdálkodja ki. Erre a város képtelen, hangzott el, ezért elképzelhető, hogy a számlájukról idén három részletben leemelik a több százmilliót. Már pedig ekkor a közalkalmazottaknak nem tudnak bért fizetni. “Ez a sors vár mindenkire, valamennyien esztergomiak leszünk a jövőben.” – jósolta Tétényi, aki még mindig reménykedik az együttműködésben mielőtt még az állam bedöntené Esztergomot, ahol már egy éve megszűnt helyi tömegközlekedés – a Volánnak 112 millió forinttal tartoznak -, de kátyúzásra és a közterek gondozására sincs pénz.

Naplo-online.hu
2012. április. 02. hétfő | Szerző: Mátételki András

Eredeti cikk:
http://naplo-online.hu/veszprem_hirek/20120402_esztergom_tetenyi