Kezdőlap

Ormos Mária előadása – Napló

A kis nemzetek felelőssége is
Veszprém – Trianon igazságához a többszintű felelősség is hozzá tartozik. Nem csak a nagyhatalmak, de a kisebb nemzetek felelőssége, mohósága is hozzájárult egy rossz rendszer kialakulásához.

Ezek a szavak Ormos Mária történész Trianon-Bukás, felelősség, igazság című előadásán hangzottak el péntek este a Lovassy László Gimnáziumban.

Az eseményt az egy éve alakult Józan Ész Társaság (JÉT) rendezte meg.
Ormos Mária elmondta, az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés feltételeivel nem csak a magyarok, de más nemzetek is elégedetlenek voltak. Az akkori kisebb nemzetek – románok, lengyelek, csehek – sem etnikai határok mentén húzódó, hanem annál jóval nagyobb országban gondolkodtak.
A történész szerint hibás volt az a szemlélet is, amely az I. világháborút követően egyetlen bűnösként a vesztes oldalt nevezte meg, és hatalmas jóvátétel kifizetésére kötelezte azt. Ehhez hasonlóan a kisebb nemzetek szemében ugyanilyen bűnösnek számított az Osztrák-Magyar Monarchia is. Ezen kívül az antant hatalmak képviselői folyamatosan Tisza István, magyar miniszterelnök szerepét hangoztatták. Ormos Mária kiemelte, nem vitatja Tisza bizonyos mértékű felelősségét, de mentségére hozta fel, hogy a miniszterelnök korábban végig ellenezte a békeszerződés megkötését, de senki sem hallgatott rá.
A történész szerint az első világháborút követő békerendszer több szempontból is hibás döntései később nagymértékben hozzájárultak a gazdasági világválsághoz, később pedig a második nagy világégéshez

2011. szeptember. 30. péntek | Szerző: Szabó Zsuzsanna