Kezdőlap

Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga

Sokan, sokféleképpen elemzik, összegzik az elmúlt egy év kormányzati munkáját. Hasonlítgatják korábbi önmagához, elődeikéhez, az ígéretekhez és az elhallgatásokhoz.
A megállapítások vegyesek, még az elfogult elemzők szemszögéből is.
Tőlem nem kért senki teljes körű értékelést igaz, nem levelező tagozaton élem az életem kishazánkban, hanem éjjel-nappalin.
Viszont van véleményem, és azt gondolom, hogy ami elmúlt, az elmúlt és erre az időszakra tekintsünk úgy, mint átmeneti évre.
Átmeneti, mert rosszabb volt, mint a tavaly előtti, de jobb, mint a jövő évi lesz.
Megtudtuk, hogy vége a munka nélküli jóléti rendszernek és elkezdődik a munka alapú, de jólét nélküli, léleknövelő korszak.
Na, végre, ebben már van gyakorlatunk, ezt nem hibázhatjuk el, itt iszonyú nagy a versenyelőnyünk a permanens gazdasági, társadalmi, kulturális válsággal küszködő kapitalista országokkal szemben, a demokráciájukkal karon öltve.
Optimizmusom alátámasztására idézek a Magyar Filmhíradó 1950/10. adásának szövegéből, ami a
„Magyar sztahanovisták I. Országos Tanácskozásáról” tudósított.

A fíling miatt – Képsor leírás:
„Rövid összeállítás az előző hónapok felvételeiből: füstölgő gyárkémények, vasöntés, esztergálás, cséve, szövőnő.
A Vasas székház kongresszusi terme a küldöttekkel.”
„ Harustyák József, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke megnyitja a kongresszust /hangja nem hallható/.”
„Dubjága textilmunkásnő is felszólal /hangja nem hallható/.
Zsuravljov vasöntő a béke megvédéséről beszél /hangja nem hallható/.”
„Díszbe öltözött úttörők virággal köszöntik a résztvevőket az emelvényen.”
„ A Parlamentben rendezett állófogadáson egymással beszélgetnek a meghívottak.
Gyárakat ábrázoló képek korábbi híradókból. „

Szinkronszöveg:

„1950. február. Megindult az 5 éves terv, a magyar nép hozzákezdett a szocializmus építéséhez. S e hatalmas építőmunka során kibontakozott az új Magyarország képe. Az élet szebb és vidámabb lett.”
„Első sztahanovistáink kezdeményezését egyre többen követték, és elindult győzelmes útjára Magyarországon is a sztahanovista mozgalom – Sztálin szavaival – a munka győzhetetlen hadserege. Az első győzelmek után fejlődni, szélesedni kezdett a mozgalom, míg elért első, döntő állomásához, az első kongresszushoz. Az ország legkiválóbb, legöntudatosabb dolgozóinak országos találkozásához.”
„Dubjága textilmunkásnő azért látogatta végig az elmúlt napokban textilgyárainkat, hogy munkamódszereit a gyakorlatban is átadja. Felszólalásában a Szovjetunió valamennyi textilmunkásának baráti üdvözletét tolmácsolja.
Zsuravljov vasöntő a béke megvédésének nagy feladatáról beszél.”
„Muszka Imre az ország legjobb esztergályosa beszámol a Szovjetunióban szerzett tapasztalatairól: „Ahol rengeteget tanultam elvtársak, és megismertem az új típusú embert, a szovjet embert, a sztahanovistákat. Mert nem elégséges az elvtársak, hogy ha mi a tudásunkat megőrizzük magunkba, nem adjuk át senkinek, hogy egy primadonna legyen az üzemben elvtársak, ezzel nem tudjuk az 5 éves tervünket úgy, ahogy célul tűzte ki pártunk, és saját magunknak mi is, hogy 4 év alatt azt sikeresen be tudjuk fejezni elvtársak.” „
„ A munkaverseny és sztahanov mozgalom kifejlődése útján még inkább meggyorsul előrehaladásunk a szocializmus építésének útján.”
„Felvidulnak az arcok, mikor úttörőink díszküldöttsége vonul be a terembe. Sokszázezer fiatal képviseletében, az Újpesti Általános Iskola úttörője Meszinger Péter beszél:
„ A magyar úttörők nevében forró szeretettel üdvözöljük a sztahanovisták első országos tanácskozását. Mi tudjuk, hogy mit jelent ez a szó – sztahanovista. Azt jelenti, hogy a legjobb munkás, aki a legtöbbet és legjobban dolgozik miértünk, az 5 éves tervért, hazánkért. Nemcsak a kezével és fejével dolgozik, hanem a szívével is.” „
„Este a Parlamentben a párt központi vezetősége és a Minisztertanács, fogadást rendezett az első országos tanácskozás résztvevőinek. Felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek ez a meleg, vidám hangulatban töltött este. Másnap pedig tapasztalatokban meggazdagodva, térnek vissza munkahelyeikre. Valamennyien megfogadják – élére állnak az ápr. 4.-én kezdődő munkaversenynek.
A kongresszus megmutatta: a munka most már becsület és dicsőség dolga lett, és azt, hogy sztahanovistáink új kezdeményezéseikben, bányákban, kohóknál, építkezésnél és a gépek mellett,……”

……és így tovább, míg meg nem halunk.
Attól tartok, itt a vég e.

Az eredeti szöveg itt található:
Magyar sztahanovisták I. Országos Tanácskozása /Magyar sztahanovisták I. kongresszusa/

A gondolatot társította és idézett: Szofi
2011-05-28