Kezdőlap

Tudósítás az I. Veszprémi Völgyhíd Sétáról

Az ENSZ 1991-ben máj. 03.-át a Nemzetközi Sajtószabadság napjává nyilvánította.
A JÉT erre a napra szervezte az első Veszprémi Völgyhíd sétát eredetileg, de a rossz időjárás miatt egy héttel elhalasztottuk sétánkat. Így május 10-én két civil szervezet tagjai, szimpatizánsai jöttek el, hogy közösen demonstráljanak városunk talán legszebb részén.
Mielőtt elindultunk volna az „Ismeretlen jó ember” emléktáblánál -ahol gyülekeztünk -, a JÉT elnöke a következő rövid beszédet mondta:

„Ezen a napon emlékezünk azokra az újságírókra, sajtómunkásokra, akik munkavégzés közben vesztették életüket vagy kerültek börtönbe.
Ma nem csak emlékezünk, hanem emlékeztetünk is.
Emlékeztetjük a mindenkori kormányokat, a hatalmat arra, hogy a szabad véleménynyilvánítás, a sajtószabadság, az egyén szabadságjogai a modern polgári demokráciák alappillérei.
Olyan demokrácia alappillére, amilyenben mi élni akarunk.
Ezért felhívjuk a jelenlegi kormány figyelmét, hogy lehet olyan média törvényt hozni, ami öncenzúrára kényszeríti az újságírókat, rá lehet kényszeríteni a plurális médiára az egyen híreket!
Lehet, de csak ideig-óráig.
Lehet olyan alaptörvényt alkotni, melynek gépezetében az egyén nem több zavaró homokszemnél.
Lehet, de csak ideig-óráig lesznek érvényben ezek a törvények, mert hosszú távon nem szolgálják társadalmi, gazdasági, kulturális felemelkedésünk.
Felhívjuk a jelenlegi kormány figyelmét, hogy ne kezelje polgárait infantilisként, mert erős nemzetnek felnőtt, öntudatos, magabiztos polgárokra van szüksége és nem erős vezérre!
Nem csak mi érezzük itthon, hogy nem jó felé ballag vagy inkább rohan kormányunk, hanem a Freedom House független jogvédő szervezet is. 2011. máj. 02-án közölt rangsorában 23 pontról 30-ra növelte Magyarország indexét a 2009-es évet minősítő tavalyihoz képest.
Az értékelésben a magasabb pontszám kevésbé szabad sajtót jelent. 31 ponttól a részlegesen szabad sajtó kategória következik.
196 ország közül 68 (38%) tartozik a szabad kategóriába, 65 (35%) a részlegesen szabad és 63 (32%) a nem szabad kategóriába.
FH megjegyzi, hogy különösen aggódik az olyan fiatal, csetlő-botló
(faltering) demokráciákért, mint Mexicó, Magyarország és Thaiföld.
Ezért sétálunk ma szabadon, a józan ész nevében és az ismeretlen jó ember szellemében.
Hagyományt szeretnénk teremteni a Völgyhíd sétával, tehát jövőre május 03.-án ugyan itt, ugyan ekkor találkozunk.”

A beszédet követően egyik tagunk elszavalta
József Attila: Levegőt! című versét.
Végezetül színes lufikat engedtük fel azoknak az újságíróknak az emlékére, akik elmentek a világ négy sarkába is, hogy minket tudósítsanak és ez az életükbe került.
Sétálásunk kb.40 percig tartott és közben transzparenseken hívtuk fel polgártársaink figyelmét demonstrációnk céljáról.
Szerencsére ragyogó időnk volt és útközben tudtunk beszélgetni, ismerkedni egymással.
A járókelők és autósok egyetértően és biztatva figyelték menetünket.
Reméljük, hogy jövőre már Ők is velünk tartanak a civil kurázsi jegyében!

Tudósított: Szofi

Hozzászólás