Kezdőlap

Egyszerűen, magától értetődő csönddel

2010. november 8. hétfő 08:19 | Kultúra Esti Hírlap

Emléktáblát avattak az Ismeretlen jó embernek Veszprémben; a Józan Ész Társaság által  elhelyezett márványtáblát Heller Ágnes filozófus avatta fel.

Régóta gondolok arra, hogy oly sok emlékművet állítottak az ismeretlen katonának, ám egyet sem az ismeretlen jó embernek – mondta Heller Ágnes. Hozzátette: mindenki ismer jó embereket, tudna ilyeneket megnevezni a környezetéből.

A filozófus emlékeztetett arra, a koncentrációs táborok túlélőinek naplóiból is az tűnik ki – akár a náci haláltáborok, akár a Gulag túlélőinek emlékezéseit olvasva -, hogy életben maradásukat szinte majdnem mindannyian egy-egy jó embernek köszönhették.

Hellernek személyes tapasztalata is van az ismeretlen jó emberről. Édesapját 1944 nyarán deportálták, de egy kis cédulát ki tudott dobni a vagon ablakán, amelyen üzent a családjának, szeretetéről biztosítva őket, és a cédulára ráírta a címet is. Egy ismeretlen jó ember azt a papírfecnit nem dobta félre, hanem hazavitte, borítékba tette, bélyegre költött és elküldte a címre – mondta Heller Ágnes, feltéve a kérdést: miért cselekedte ezt valaki? Azért, mert “az ismeretlen jó ember az ismeretlenekhez is jó; nemcsak az anyjához, apjához, gyermekéhez, akikhez könnyű jónak lenni, hanem olyanokhoz is, akikről fogalma nincs, hogy kicsodák”.

Az ismeretlen jó embert kizárólag a jósága motiválja a segítésre – mutatott rá a filozófus, mondván: ezért gondolt arra, hogy emlékművet kellene állítani. – Az a szobor vagy emléktábla minden ismeretlen jó embert jelképezne, képviselne; azokat is, akiket ismerünk, és azt a több százezret vagy milliót is, akiket nem ismerünk; akiket a jó tettre semmi más nem motiválta, mint a segíteni akarás. Magyarországon először és elsőként Veszprémben van emlékműve az ismeretlen jó embernek – hangsúlyozta Heller Ágnes.

Molnár Margit, a Józan Ész Társaság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy közadakozásból állították az emléktáblát a várkörnyéki műemléki negyed egyik családi házának falán, s a vár alatti házban lakó család ellenvetés nélkül egyezett bele a kérésükbe.

A márványtáblán ez olvasható: “Az ismeretlen jó ember egyszerűen, magától értetődő csönddel teszi azt, amire a többiek csak handabandával és rezesbandával kaphatók. Az emléktáblát Heller Ágnes filozófus védnöksége alatt a Józan Ész Társaság állította. Veszprém, 2010.”

Forrás: MTI

http://naplo-online.hu/kronika/20101115_heller